10 minuten | 5 december 2022 | Milan van Dijk
Wat is dat nou eigenlijk, funneling?
Funneling, ook wel bekend als conversie optimalisatie, is een term die gebruikt wordt om aan te duiden hoeveel procent van het totaal aantal bezoekers van bijvoorbeeld een website overgaat op aankoop of op aanvraag van een offerte. Stel dat je voor dat je per dag 100 bezoekers krijgt op je webshop. Als hiervan dan 7 mensen overgaan op aankoop dan heb je een conversiepercentage van 7 procent. Hoe hoger het conversiepercentage, hoe lager je marketingkosten worden. Je betaald dan dus minder per ‘conversie’ als je bijvoorbeeld gebruik maakt van SEA Advertising. Klik hier om meer te lezen over SEA en landingspagina’s.
Soorten conversies
Een conversie hoeft niet alleen te gaan over verkoop of een offerte aanvraag. Er zijn namelijk twee soorten conversies. Een harde conversie draagt direct bij aan je omzet en dus wat je verdiend. Dit is dan dus een getekende offerte wat een factuur wordt of een directe verkoop. Een zachte conversie doet dit niet maar heeft er wel mee te maken. Een voorbeeld van een zachte conversie is de hoeveelheid inschrijvingen voor een nieuwsbrief. Via een nieuwsbrief kun je namelijk heel makkelijk als bedrijf je bezoeker én tevens doelgroep benaderen en hun voorbereiden op een volgende fase, wat leidt tot een eventuele aankoop.
Vijf belangrijke elementen van een conversie funnel
Bewustzijn
In deze fase ben je vooral bezig met het bewustmaken van je klanten. Je kijkt hierbij naar hoe bijvoorbeeld je klanten naar je toegekomen zijn. Dit kan zijn via sociale media, met gewone zoekresultaten, via een blog of via een andere bron. Deze dingen kun je makkelijk meten met tools zoals Google Analytics. Hierbij kun je uitgebreid analyseren welke sociale media kanalen gebruikt zijn, welke specifieke zoekwoorden mensen ingetypt hebben en welke blogs het meest bekeken worden. Op deze manier kun je erachter komen hoe je het beste je doelgroep benaderd. Onze website richt zich bijvoorbeeld op hybride thuiswerkend Nederland. Mensen die in de bouw werken, zullen dus niet onze doelgroep zijn. Zij werken namelijk überhaupt niet thuis. Wees er dus van bewust wat je doelgroep is en hoe je deze moet benaderen.
Interesse
In deze fase wil je jezelf laten zien en eigenlijk interesse opwekken bij je bezoeker en potentiële klant. Dit kun je doen door gebruik te maken van contactformulieren, nieuwsbrieven of bijvoorbeeld winacties. Al deze voorbeelden kun je gebruiken om het aantal bezoekers op je website te verhogen. Wat misschien wel het belangrijkst is, is de eerste indruk van een nieuwe bezoeker. Je wil iets uitstralen wat ervoor zorgt dat een nieuwe bezoeker blijft. Zorg er dus voor dat de website er goed uit ziet op het allereerste oog. Als website wil je namelijk dat bezoekers interesse blijven houden in je content.

Verlangen
In deze fase speel je in op de wensen van de bezoeker. Je geeft je bezoekers het gevoel dat je iets nieuws biedt wat ze graag willen hebben. Dit kun je doen door echt je content verder te ontwikkelingen. Maak bijvoorbeeld gebruik van sterke call-to-actions, goede foto’s of misschien zelfs leuke video’s over je producten of diensten. Zorg er voor dat je klanten ook kunnen kijken naar voorgaande klanten. Het hebben van goede recensies is vaak een doorslaggevende factor bij het overgaan tot aankoop. Ook willen klanten in deze fase vaak meer weten over het bedrijf zelf. Waar sta je voor, wat wil je bereiken en waarom wil je dit bereiken. In dit geval wil je natuurlijk vooral het verlangen van de klant bereiken.
Conversie
In deze fase gaat klanten over op (pre)aankoop. Je wil je hier dus vooral richten op een vloeiende afhandeling van de aankoop op artikelen of juist een makkelijke manier waarbij klanten aanvragen kunnen doen voor je aangeboden diensten. Maak daarom het de klant zo makkelijk mogelijk en geef klanten bijvoorbeeld een link naar veelgestelde vragen. Zo zorg je ervoor dat mensen niet op het laatst de website verlaten en eindigen met een leeg winkelmandje of zonder een formulier ingevuld te hebben.
Herhalen
In deze fase wil je er voor zorgen dat klanten die een aankoop hebben gedaan (conversie), ook terug zullen keren op je website. Dit kun je doen via nieuwsbrieven en sociale media door ze bijvoorbeeld couponcodes met korting of andere leuke dingen aan te bieden. Ook kun je bijvoorbeeld nieuwe producten promoten via de nieuwsbrief of sociale media. Zorg er daarom ook voor dat het aanmelden voor de nieuwsbrief en de links naar je sociale media goed zichtbaar zijn, zodat klanten ook na aankoop herinnerd worden aan je website en overgaan op een nieuwe aankoop.
Al deze elementen dragen dus echt bij een het optimaliseren van je conversie. In deze blog lees je nog meer over funneling.