8 minuten | 19 december 2022 | Milan van Dijk

Thuiswerken en energiekosten, wat kan ik zelf doen?

Nu de Winter in Nederland écht is begonnen en de kerstdagen voor de deur staan is het duidelijk dat de temperaturen dusdanig laag zijn dat men gebruik maakt van de verwarming. De Universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat thuiswerken per maand zo’n 115 euro extra zou kunnen kosten. Sommige mensen hebben simpelweg geen keuze en zullen wel thuis moeten werken. Wettelijk gezien is er geen regeling over minimumtemperaturen op de werkvloer. Er is via de Arbowet echter wel geregeld dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat werknemers geen schade ondervinden (Art. 6.1. Temperatuur) van extreme hitte of extreme kou. Als je dus buiten zou werken, dan mag er geen gezondheidsschade opgelopen worden. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar de conclusie is gewoon dat je grotendeels zelf verantwoordelijk bent. Er zijn dus vrijwel geen regels voor de werkvloer op dit gebied, laat staan voor thuiswerken.

In deze blog geven we daarom tips over wat jij kunt doen om de energiekosten tijdens het thuiswerken zo laag mogelijk te houden. Ook geven we tips over kleine investeringen die uiteindelijk meehelpen aan deze kostenbesparing.

Thuiswerken en energiekosten, wat kan ik doen? Quono Blog
“Woman in Beige Sweater Working on Her Laptop” by Cottonbro Studio (Pexels)

Wat kan ik nu doen?

Zet de verwarming uit of verwarm gedeeltelijk

Wanneer je alleen thuis bent en de hele dag op je thuiswerkplek zit kun je gerust de kachel uitzetten voor de rest van de woonruimte. Zo bespaar je ontzettend veel gas en dat scheelt enorm op een jaarbasis.

Wat je ook kunt doen is je kachel voor je hele woonruimte 1 of 2 graden lager zetten. Bij 1 graad lager scheelt dit per jaar al 189 euro en bij 2 graden zelfs 378 euro. Dat is nog eens lekker besparen op energiekosten!

Zorg voor voldoende beweging

Loop af en toe even een rondje door de kamer, puur voor je bloedcirculatie. Volgens Boris Kingma van onderzoeksorganisatie TNO geeft een klein beetje inspanning al een signaal naar het lichaam. Zo zorg je ervoor dat de bloedvaten verbreden en dat het hart sneller pompt, waardoor het lichaam zich al snel extra zal gaan verwarmen. Het kost dus helemaal niks, alleen een beetje inspanning.

Elektrische deken

Een elektrische deken werkt natuurlijk op stroom, iets waar je eigenlijk op wilt besparen. Wat je dus kunt doen is eenmalig investeren in een elektrische deken. Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 50 tot 60 watt per uur (0,05 tot 0,06 kWh). Als je dan in de wintermaanden de deken per 2 uur de deken een half uur aanzet dan kost je voor een gemiddelde werkdag van 8 uur nog geen 15 euro per jaar. Dit is natuurlijk een prima prijs als je dit vergelijkt met de gasprijzen. Een voorbeeld van zo’n deken vind je hier.

Voetenwarmer

Een voetenwarmer is een andere optie die je kunt gebruiken voor het verwarmen van jezelf. Het is wederom een eenmalige investering. De voetenwarmer verbruikt gemiddeld ongeveer 100 watt per uur (0,10 kWh). Als je dan in de wintermaanden elke 2 uur de voetenwarmer een half uur aanzet dan kost je voor een gemiddelde werkdag van 8 uur nog geen 30 euro per jaar. Het voordeel van de voetwarmer is ook dat de warmte goed bewaard blijft. Een voorbeeld van zo’n voetenwarmer vind je hier.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden die je op korte termijn in kunt gaan zetten. De een levert je geld op terwijl de ander slechts een kleine investering vraagt. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden voor op de lange termijn, deze zullen binnenkort uitgebreid terugkomen in een nieuwe blog. Heb je nou juist niet zo veel last van de kou, maar wel van het hebben van te weinig discpline? Lees dan deze blog!