7 minuten | 12 december 2022 | Milan van Dijk

Meer discipline tijdens het thuiswerken, hoe krijg ik dit voor elkaar?

Met de hoeveelheid afleiding die constant om je aandacht vraagt, kan het moeilijk zijn om gedisciplineerd te blijven. Je kunt pauzeren wanneer je maar wilt en er is niemand die hier toezicht op houdt. Het is dus heel gemakkelijk om te lang op sociale media te blijven hangen en toch even 5 keer zo vaak je e-mail te checken waardoor je vervolgens niet aan al je taken toekomt. In plaats van toe te geven aan dit gedrag proberen we in deze blog aan te geven wat je kunt doen om thuis gedisciplineerder te werk te gaan.

Meer discipline tijdens het thuiswerken blog foto
"Man With Hand on Temple Looking at Laptop" by Andrea Piacquadio (Pexels)

4 tips voor discipline en productiviteit tijdens het thuiswerken

Wanneer je deze strategieën volgt dan zal je zien dat je binnen een mum van tijd je discipline tijdens het thuiswerken zult verbeteren.

1. Begrijpen wat discipline tijdens het thuiswerken nou eigenlijk betekent

Je zult tal van definities vinden voor het woord ‘discipline‘, maar dit is volgens ons eigenlijk de beste defnitie:
Discipline is doen wat gedaan moet worden, wanneer het gedaan moet worden, zelfs als je er geen zin in hebt.

Dat laatste deel is vaak het moeilijkst om te realiseren. De discipline hebben om veeleisende taken op je te nemen en ze volledig te doorstaan is heel erg moeilijk wanneer je thuiswerkt. Zonder je baas of een toezichthouder moet je zelf verantwoordelijkheid nemen. Discipline krijgen is vaak ook iets wat je leert en opbouwt door de jaren heen. Zorg dus dat je weet wat discipline betekent, maar ook wat het voor jou zelf betekent. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, helpen deze 4 tips je daar te komen.

2. Maak een schema en hou je daaraan vast

Begin je je dag met het browsen op sociale media, het lezen van artikelen en als laatste je takenlijst samen te stellen? Stel je voor dat je dat allemaal hebt overgeslagen en je planning van tevoren hebt opgesteld. Dan hoef je alleen maar te verschijnen en meteen aan het werk te gaan, dat is discipline in actie. Maak eenvoudig een duidelijk en overzichtelijk schema met gebruik van Microsoft Excel. Klik op de onderstaande knop en bekijk de productspecificaties.

Weten wat er gedaan moet worden voordat je aan je dag begint, maakt het gemakkelijker om taken te rangschikken. Vervolgens kun je je thuiswerkschema maken op basis van welke taak het belangrijkst is. Wanneer het tijd is om te gaan zitten en aan de slag te gaan, spring je meteen in een productieve mood omdat je weet wat je te wachten staat.

3. Creëer een werkplek zonder afleidingen

Het begrijpen van discipline en het hebben van een duidelijk schema garandeert niet dat je discipline zal groeien. Afleidingen kunnen altijd je plannen dwarsbomen. Je hebt dus ook een strategie nodig om afleidingen te verslaan. Schakel daarom bijvoorbeeld de vliegtuigmodus in. Als je je telefoon op stil zet en hem naast je bureau laat liggen, zal de afleiding al sterk verminderen. Vergeet daarnaast ook niet je persoonlijke WhatsApp, sociale media en e-mailmeldingen uit te schakelen. Deze meldingen kunnen ook continu ervoor zorgen je afgeleid raakt.

Zoek een productieve werkomgeving. Als je thuis werkt, doe dan bijvoorbeeld geen tv aan voor achtergrond geluid (hierbij ga je gegarandeerd je concentratie verliezen). Overweeg om naar rustgevende muziek te luisteren om je te helpen focussen. Hoewel het fijn is om overal te kunnen werken, zou je kunnen overwegen om een kantoor in te richten waarbij je zonder afleiding te werk kunt gaan om zo al je deadlines te halen. Overweeg eventueel ook om te werken op plaatsen waar je niet snel afgeleid wordt, zoals een bibliotheekhoekje of samenwerkingsruimte. Je zult merken dat het veel gemakkelijker is je om productief te zijn wanneer anderen zich ook in dezelfde productieve ruimte bevinden.

Lees in deze blog meer over het verbeteren van je werkplek.

4. Neem geplande pauzes

Hoewel thuiswerkende mensen technisch gezien pauzes kunnen nemen wanneer ze maar willen, is het een beter om die pauzes te timen op vooraf opgestelde tijdstippen. Na een bepaalde tijd aaneengesloten gewerkt te hebben, kun je zeker wel een pauze nemen. Volg bijvoorbeeld de Pomodoro Techniek waarbij je na elke 25 minuten werken vijf minuten pauze verdiend.

Je kunt ook besluiten om te wachten tot je een bepaalde taak voltooid hebt. Weten dat er een geplande pauze voor de deur staat, kan je motiveren om door te gaan met je taken in plaats van te stoppen wanneer je maar wilt. Je zult wellicht zelfs meer taken voltooien dan dat je van te voren had verwacht. Beide methoden zijn ook een mooie beloning voor het bereiken van die vooraf bepaalde taken op je werkdag. Je zult het gevoel hebben dat je die pauzes echt verdiend hebt.