7 minuten | 19 December 2022 | Jelle Stegers

Hoe omgaan met hoge werkdruk?

Al een aantal weken merk je dat het werk zich steeds meer opstapelt, wat er ook gebeurt die stapel lijkt maar niet kleiner te worden. En omdat jij thuis zit weet jouw leidinggevende niet dat de werkdruk te hoog begint te worden, hoe ga je hier nu eigenlijk mee om? Jou leidinggevende zit er ook niet op te wachten dat jij over een paar weken overspannen thuis zit, je zit op het kantel punt. Zo doorwerken gaat niet lukken, maar hoe communiceer jij dit naar de baas?

Voor dat je naar je leidinggevende gaat

Bereid je goed voor vooraf aan het gesprek, want hoewel jij denkt dat de werkdruk echt te hoog is. wil dit niet altijd zeggen dat dit echt zo is, een gebrek aan concentratie en planning vermogen kan er al voor zorgen dat deadlines niet worden gehaald, ga daarom eerst bij jezelf na of je echt te veel werk krijgt of dat je gewoon niet zo efficiënt met de tijd omgaat.Kom je er toch achter dat het niet aan jou ligt maar echt aan de hoeveelheid werk? Ga dan gerust een gesprek aan met je leidinggevende en hoewel dit misschien een beetje als falen voelt, dat is het absoluut niet. Uit onderzoek van het AD blijkt namelijk at 14 procent een te hoge werkdruk ervaart.

ben jij nu onderdeel van die 14%? kijk dan ook vooral even de video hiernaast!

Verzwijg het niet

Natuurlijk is het best spannend om een gesprek aan te gaan, dat is vast niet omdat jouw manager een eikel is maar meer om de impressie die je wil (of eigenlijk juist niet wil) achterlaten. Je bent namelijk bang dat als je er iets over zegt, hij/zij gaat denken dat jij je zaakjes niet op orde hebt en minder over je gaat denken.

Daar klopt natuurlijk niks van, integendeel zelfs. Het aangeven ervan toont initiatief en laat zien dat jij kwaliteit wilt leveren in plaats van kwantiteit. Een leidinggevende die dit niet waardeert heeft niet de juiste functie.

Tot slot schiet jij er zelf ook niks mee op, je gaat kwalitatief slechter werk leveren en het werkplezier keldert hard naar beneden. Het is dus voor iedereen beter om het gewoon aan te geven en het met elkaar op te lossen. Want werken als een team is erg belangrijk voor goede output, lees dit artikel maar eens

Stress verminderen

Het Amerikaanse nieuwsblad Science heeft onderzocht of het gebruik van een stressbal echt een effectieve manier is om met stress om te gaan en wat blijkt…. Het werkt! Niet alleen is het goed tegen stress, maar ook om je hoofd even leeg te maken tijdens het werk. Elke 2 uur even 10 minuten met een stressbal friemelen kan al wonderen doen. Welke stress bal moet ik nu hebben hoor ik jullie al denken: deze set van 3 stressballen zijn mega populair op bol.com