6 minuten | 29 november 2022 | Milan van Dijk

Handige thuiswerktips die je ongetwijfeld helpen

Man met MacBook schrijft over thuiswerken tips
"Male developers work remotely from a café Microsoft, Visual Studio, Azure" by Photography Collection by Maggie Hallahan is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.

Concentratieproblemen

Uit onderzoeksresultaten van TNO blijkt dat veel mensen bij thuiswerken stress ervaren door concentratieproblemen. Dit komt soms omdat hun partner of kinderen thuis zijn, maar ook bijvoorbeeld omdat bepaalde mensen snel afgeleid zijn door andere dingen om hun heen. Zo zijn jongeren sneller afgeleid door hun telefoon of gameconsole en anderen weer bijvoorbeeld door hun aanwezige zusje. In deze blog ga ik daarom tips geven over thuiswerken, een soort van thuiswerkondersteuning. Met deze thuiskantoor tips hoop ik dat mensen beter kunnen functioneren.

Hybride thuiswerken

Veel werknemers die thuiswerken komen van kantoor. Zij hebben de mogelijkheid om werk gerelateerde dingen die zij normaal op kantoor of een werkplek verrichten thuis te kunnen doen. Mensen die hybride thuiswerken, iets wat de Rijksoverheid aanmoedigt, doen dus een beetje van beide. Zij werken deels thuis en deels op kantoor of in hun gezamenlijke werkruimte.

5 handige thuiswerktips

De 1e thuiswerken tip
Zorg ervoor dat je van tevoren een goede planning hebt. Zet bijvoorbeeld je wekker op een bepaald tijdstip, sta op en doe wat je normaal ook al doet. Probeer een beetje op een vast tijdstip te werken en zorg dat je een duidelijke takenlijst hebt. Zorg er tot slot ook voor dat je op tijd stopt. Met deze thuisarbeid tip weet je van tevoren wat je te wachten staat.
Lees hier meer over het maken van een goede planning.

De 2e thuiswerken tip
Het is belangrijk dat je enigszins goed beweegt. Verander daarom van houding (letterlijke thuiswerkondersteuning) of ga af en toe even weg om wat koffie te halen. Ook kun je rond het middaguur even een half uurtje gaan lopen. Met deze thuisarbeid tip kun je je hoofd lekker leeg maken.

De 3e thuiswerken tip
Bepaal voor jezelf hoe vaak je een pauze neemt. Het beste is om geregeld een korte pauze te houden om zo goed je werk vol te kunnen houden. Met deze thuisarbeid tip heb je gegarandeerd minder stress.

De 4e thuiswerken tip
Zorg ervoor dat je bij je huisarbeid geregeld ontspant en probeer dit een beetje te plannen. Ga daarom bijvoorbeeld even een spelletje spelen op je telefoon om je gedachten op iets anders te zetten en leg daarna je telefoon weer weg zodat je niet afgeleid wordt. Met deze thuiskantoor tip kun je een stuk beter relaxen.

De 5e thuiswerken tip
Houd frequent contact met je collega’s of leidinggevende en zorg ervoor dat het duidelijk is wat er van je verwacht wordt. Met deze thuiskantoor tip zul je meteen al een stuk minder stress ervaren. Geef ook aan als je iets dwars zit en organiseer desnoods een wekelijks Microsoft Teams of Zoom momentje om even bij te kletsen of voor simpele thuiswerkondersteuning.

Top 5 handige tips voor thuiswerken
"High Five with Cat" by Image Catalog is marked with CC0 1.0.