5 minuten | 5 november 2022 | Joep Ahuis

Werkplek regelgeving: wat zijn jouw rechten

Werkplek regelgeving en hoe het jou kan helpen.

Het hebben van een eigen werkplek is fijn. Eerder is het gegaan over de bureaus en bureaustoelen, maar waar moet jouw werkplek allemaal aan voldoen als het gaat om de Arbo-regels? Is jouw werkplek goed genoeg, of moet er nog wat verandert worden? Hier kunt u lezen over:

  • 1. Ondersteuning
  • 2.  Vergoeding
Afbeelding van Rodnae Productions via Pexels

Ondersteuning

Jouw werkplek moet jouw werkzaamheden kunnen ondersteunen. Als jij dus iemand van de Human Resources afdeling bent en je hebt een kantoor waar jijzelf maar net kan zitten is dit dus niet prettig werken. Je hebt vaak werknemers met vragen of je houd gesprekken, wat dus niet in jouw eigen kantoor gedaan kan worden. Ook de vergaderruimte valt onder een ondersteunende werkplek. Als dit een ruimte is met een tafel en twee stoelen is te stellen dat dit niet genoeg is. Een vergaderruimte dient in ieder geval een mogelijkheid te bieden om bestanden te vertonen of dingen op de hangen. Vaak doet een beamer zoals deze al veel voor het echt goed inrichten van de vergaderruimte.

Regels voor vergoedingen

Als er door de werknemer veel thuis wordt gewerkt maakt deze natuurlijk ook een stuk minder kilometers naar het werk. Hierdoor zal het voor kunnen komen dat de werknemer ook minder kilometer vergoeding zal ontvangen, mist hij/zij dit vooraf wel ontvang. Omdat er nu minder op kantoor wordt doorgebracht is het dus ook zo dat de secundaire kantoor producten minder gebruikt worden. Denk hierbij aan de niet gebruikte koffie apparaten en fruitschaal. Als werkgever kan je een vergoeding geven aan jouw werknemer, zodat deze kosten thuis opgevangen kan worden. De werknemer zal natuurlijk ook meer producten thuis gaan verbruiken. De vergoeding kan maximaal 2 euro per dag zijn.

Werkplek regelgeving qua vergoeding

Het inrichten van jouw werkplek is natuurlijk niet gratis. Maar gelukkig is het op basis van artikel 44 van de Arbowet vastgesteld dat deze kosten op jouw baas zullen vallen. Dit is natuurlijk niet helemaal eerlijk, daarom kan een werkgever wel een budgetplafond instellen. Dan kun je bureaus zoals deze tenminste kostenvrij aankopen.