4 minuten | 20 oktober 2022 | Tim Bruggink

Op een productieve manier vanuit huis werken?

Heb jij ook zoveel last gehad van de Coronatijd door het telewerken? Ook last gehad van concentratieproblemen en mis je de contacten op het werk? Herken jij dit in jezelf? In deze blog lees je onder andere hoe je, je thuiswerkplek kunt optimaliseren. Dit zorgt voor een prettige manier om het thuiswerk uit te voeren.

Voordelen van het telewerken

Zo heeft iedereen in de laatste paar jaar wel eens vanuit huis gewerkt. Ook kennen deze werknemers de flexibele tijden van het telewerken. Wanneer het druk is binnen de organisatie, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten, is het eenvoudiger om op de thuiswerkplek wat overuren te draaien.

Ook kunnen werknemers tijdens hun thuiswerk gemakkelijker hun privé- en werkleven combineren. Dit zorgt voor minder verzuim en werknemers hoeven door het vanuit huis werken minder uren op te nemen. Zo houden werknemers aan het einde van het jaar meer uren over die op een relevant tijdstip weer ingezet kunnen worden.

Een laatste voordeel, dat beschouwd kan worden, is het feit dat werknemers door vanuit huis werken geen reistijd hebben. Werknemers kunnen dan bijvoorbeeld iets langer slapen, waardoor ze vol energie productief aan de gang kunnen. Met een goede thuiswerkplek is er zeker sprake van een hoge efficiëntie. Zo kent het containerbegrip ‘’vanuit huis werken’’ veel goede voordelen, waar werknemers gebruik van kunnen maken.

Een structurele thuiswerkplek

Structuur tijdens het thuiswerk zorgt voor mentale rust. Daarom maken we, als mensen, vaak tijd voor bepaalde dagelijkse werkzaamheden, zoals slapen en eten. Dit zouden werknemers ook moeten doen tijdens het telewerken. Op deze manier krijgen werknemers rust in hun hoofd en dat zal invloed hebben op de resultaten van de werkzaamheden. Het kan namelijk zo zijn dat werknemers door vanuit huis werken een ongeorganiseerde bende creëren.

Veel mensen zijn in de ochtend het productiefst, waardoor hier het efficiënts gewerkt wordt. Helaas door vanuit huis werken beginnen werknemers later wat invloed kan hebben op het resultaat. Persoonlijk moet een werknemer de motivatie hebben om vroeg op te staan, waardoor er efficiënt aan het thuiswerk begonnen kan worden.

Gebruik tijdens het vanuit huis werken voornamelijk de mobiele telefoon voor werkgelegenheden. Hierdoor wordt en structuur gecreëerd en dat is voor het thuiswerken erg prettig.

Vanuit huis werken
Structuur
Vanuit huis werken
Thuiswerkplek

Drie tips voor het optimaliseren van de thuiswerkplek

  • Zorg voor een keurige planning
    Met een nette planning worden er geen werkzaamheden over het hoofd gezien. Op deze manier wordt er gestructureerd vanuit huis gewerkt.
  • Behoud contact met de collega’s tijdens het vanuit thuis werken
    Door vanuit huis werken kunnen er minder contactmomenten plaats vinden met de collega’s. Dit vinden mensen relatief vervelend en daarom is het belangrijk om het contact tot stand te houden.
  • Zorg voor voldoende beweging
    Mensen bewegen een stuk minder door het thuiswerk. Door vanuit huis werken moet er rekening gehouden worden met de verminderde meters die normaal op de werkvloer werden gemaakt. Tegenwoordig bestaan er ook mini hometrainers die op een goede manier kunnen werken. Quono adviseert om dit apparaat te gebruiken tijdens het thuiswerken. De ideale oplossingen om toch in beweging te blijven!